BLOGGER TEMPLATES AND Friendster Layouts »

Dari aku

Monggo mampir..... ada berita yang ingin disampaikan, ada cerita yang ingin dikongsi, ada maklumat yang mungkin berguna atau mungkin sekadar sembang-sembang kosong mengisi masa lapang dari catatan aku yang berada di kampung buat sahabat dan teman-teman diperantuan. Semoga dalam kesibukan kerja seharian dapat sejenak melepas kerinduan.

Sabtu, 10 April 2010

Ayam ungkep

Ayam "ungkep" merupakan resepi yang popular dikalangan kenkawan aku kat Felda Bukit Permai ni. Mungkin ada yang akan bertanya apa menatang "ungkep" tu.. Aku pun tak reti nak terangkan cuma bila korang baca sampai habis cara memasaknya maka korang akan faham apa itu "ungkep" lepas tu bolehla tulis kat wikipedia.
Selalunya ayamlah yang kitaorang jadikan korkan untuk memasak ungkep ni. Tapi kitorang pernah jugak buat ungkep ayam kampung, ayam hutan, puyuh dan ada sekali tu wak-wak. Ayam yang sesuai untuk proses ungkep ni ialah ayam tua aka ayam pencen. Ayam kampung yang tajinya panjang sejengkal tu lagi best. Lebih pada tu, kata Lek Johar jiran aku, kucing makan pun geleng kepala sebab liat. Heh heh padahal kucing kalau makan daging ker tulang ker memang lagu tu.
Bahan-bahan asas ialah cili api, rempah tumis, bawang kecil, bawang putih, serai, kicap manis dan rempah kari. Sedikit garam, ajinomoto dan asam jawa. Berapa sukatannya sesedap rasa la... korang biasa masakkan..... tak yah risau dia tetap jadi dan ok. Lagi banyak bahan lagi la dia pekat melekat kata Tompel....... Aku masak main campak-campak jer takder nak sukat-sukat.
Cara membuatya, cili,serai dan bawang (kedua-dua jenis) diblender kemudian tumis bahan-bahan tadi. Tambahkan garam dan perisa secukup rasa. Apabila aroma tumisan tadi dah mula bangkit, masukkan kari. Kari babas ker rajas ker sebab ia pedas. Biarkan sampai ia menggelagak opsss api jangan besar sangat nanti hangus lak dia. Setelah nampak nak menggelegak tu masukkan ler ayam kemudian tuangkan kicap manis tadi tu. Berapa banyak? Agak-agak 1/4 botol yang kecik tu kemudian gaul rata. Tutup dan biarkan sehingga ayam tu empuk. Tambahkan air asam jawa secukup rasa dan terus memasak sehingga sekadar kering airnya. Biasanya kalau aku masak kurang-kurang dua jam nih..... Bila nampak pekat likat melekat.... Haa... masak dah tu....kalau berani makan la..... kalau nak pedas lebihkan cile yer..... Selamat mencuba..... lagi satu lepas makan cuba jeling kiri kanan jeling tau jangan guna cermin.... tengok telinga berasap ker tidak... kalau tak nampak telinga tu maknanya memang power la apa yang korang masak tu.... Boleh ler ajak pak mertua mak mertua makan yer.....

0 ulasan: